Úvod k obnovitelným zdrojům energie

14.04.2009 18:25

Se stoupající lidskou populací, rostoucí průmyslovou výrobou včetně osobní spotřeby jednotlivců se neustále zvyšují požadavky na energii jako hybatele moderní společnosti. Bez energie by se současná moderní civilizace zhroutila, respektive došlo by k chaosu na zemi. Na naší planetě jsou omezeny zásoby klasických – neobnovitelných zdrojů, které budou dříve či později vyčerpány. Získávání elektrické energie přímo ze slunečního záření je z hlediska životního prostředí nejčistším a nejšetrnějším způsobem její výroby. Sluneční elektrárny využívají zdroj energie Slunce, která je nám nabízena „bezplatně“.

„Na naší planetě je asi 22 milionů km2 pouští, které nelze využít ani v zemědělství, ani k chovu dobytka (Sahara, Kalahari, Atakama). Jejich obrovské rozlohy však mohou být alespoň zčásti využity k přeměně sluneční energie na elektřinu nebo k rozkladu vody na vodík a kyslík. Pro Evropu je nejblíže Sahara, která má rozlohu 7 milionů km2. Jen z jedné desetiny Sahary by dnešní technikou slunečních elektráren bylo možné získat asi 50 terawattů, což je 5krát více, než lidstvo potřebuje“.[1]

[1]Zdroj: Alternativní zdroje – Sluneční elektrárny: 2008. Praha, [cit. 2008-02-23]. Dostupný na <www.alternativni-zdroje.cz/slunecni-solarni-elektrarny.htm - 11k>.

Zpět