Obnovitelné zdroje energie

14.04.2009 16:33

O trvale udržitelném rozvoji se dnes často hovoří. Má-li být zachován, nemůže k dalšímu technickému pokroku docházet na úkor zvyšování výroby a spotřeby energie z neobnovitelných zdrojů (ropa, uhlí, zemní plyn), které se postupně vyčerpají a také neúměrně zatěžují životní prostředí. Energii akumulovanou do fosilních paliv dnes spotřebováváme mnohem rychleji, než se tvoří.

Využití obnovitelných zdrojů energie je jedna z možných cest vývoje civilizace. Na toto téma se konají mezinárodní konference vědecké i politické, významná byla např. Konference v Kjótu r. 1997. Celková výroba energie na Zemi totiž vykazuje exponenciální nárůst a v roce 2000 již překročila hodnotu E=1014 kWh/rok. Při zachování současného trendu by za necelých 100 let dosáhla hodnoty E=1017 kWh/rok.

Takovýto scénář je velmi katastrofický a planeta by ho pravděpodobně neusnesla, neboť kromě samotné výroby energie musíme uvážit i dobře známe a často diskutované následné druhotné jevy, jako jsou exhalace nežádoucích i jedovatých plynů a popílku, radioaktivní odpad, emise skleníkových plynů, kyselé deště, celosvětové oteplování a tání ledovců.

Vždyť během poslední doby ledové byla průměrná teplota jen o 4°C nižší než dnes a podle současných odhadů se má během příštích 50 let zvýšit až o 4°C, což už může způsobit globální ekologickou katastrofu a katastrofické odhady hovoří až o zvýšení teploty o 9°C během příštích 100 let. Obsah CO2 v atmosféře vzrůstá o 0,4% ročně.

Skleníkový efekt je pravděpodobným důvodem probíhajících klimatických změn spojených s velkým nebezpečím. Skleníkové plyny totiž pohlcují infračervené záření vyzářené z povrchu Země a částečně ho vrací zpět. Narušují tak rovnováhu mezi energií, kterou Země přijímá a kterou vydává.

Není však dosud jednoznačně prokázáno, že lidská činnost je hlavním důvodem klimatických změn. I v minulosti zde totiž probíhaly bouřlivé změny klimatu a kolísání hladiny oceánu až o 100 m s časovými periodami řádově tisíc let.2

2 Zdroj: LIBRA M., POULEK V., Solární energie, Příbramská tiskárna

Zpět